Visie
Ieder mens heeft unieke kwaliteiten en talenten. Hij of zij is in staat zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen en zichzelf te ‘sturen’. Met al zijn eigen aardigheden doet iedereen het maximale dat hij op dat moment in zijn vermogen heeft. Mensen groeien in contact met anderen en zichzelf.
Binnen organisaties en teams zijn in onze visie drie aspecten onlosmakelijk met elkaar verbonden: persoonlijke ontwikkeling, samenwerking en duidelijkheid. Ontwikkeling en verandering in een organisatie vindt pas plaats als:
- het werk voldoende aansluit bij de individuele verlangens en overtuigingen (IK);
- de teamleden in een veilige en vertrouwelijke sfeer aan gezamenlijke doelen werken (WIJ);
- het beleid, de doelstellingen, de regels en de afspraken duidelijk zijn (HET).
Het gaat er om hier een goede balans in te vinden. Dán ontstaat zichtbaar enthousiasme, stroomt de energie en worden er vanuit een gedeelde visie duurzame resultaten bereikt.
Werkwijze
Onze uitgangspunten
Wij gebruiken de modellen van Daniel Ofman als belangrijkste uitgangspunten in ons werk. Ik-wij-het geeft onze visie op organisaties en teams eenvoudig weer; het kernkwadrant maakt op een overzichtelijke manier kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën van mensen, teams en organisaties zichtbaar. Het werken met beide modellen als basis biedt vele mogelijkheden om meer inzicht te krijgen in jouzelf, jouw team(s) en jouw organisatie (school).
Een liefdevolle bedding, samen op koers komen én blijven: ik-wij-het
Of we nu een training van een dag verzorgen, een integraal ontwikkeltraject begeleiden of alles er tussenin: een driedimensionale benadering met een open dialoog vanuit ik-wij-het vormt het startpunt. Wat is voor jou fijn binnen dit team en geeft jou energie? En wat is voor jou niet fijn en kost jou (soms bakken met) energie?
Onze ervaring is, dat dit startpunt een liefdevolle bedding biedt om met elkaar de verbinding te verkrijgen of te vergroten; om met elkaar afspraken te maken waaraan we ons willen houden; om doelen te stellen waar we ons samen aan willen committeren.

Ik-wij-het biedt, zo ervaren wij keer op keer, niet alleen een efficiënt hulpmiddel om de verbinding te vinden of te vergroten, maar ook om deze te behouden of te hervinden wanneer we die zijn kwijtgeraakt – soms onderzoekend en nieuwsgierig, soms knetterend en knarsend, altijd vanuit openheid en eerlijkheid.
ik-wij-het helpt om elkaar steeds beter te leren kennen; om elkaars kwaliteiten steeds beter op waarde te schatten; om te ervaren wat er wèl is in plaats van water er níet is; om elkaar de ruggensteun te bieden die nodig is.
Feedback, (zelf)reflectie & dialoog: kernkwadranten
We maken binnen teams tijdens trainingen, reflectiebijeenkomsten of trajecten graag gebruik van kernkwadranten om elkaar feedback te (leren) geven. Dit wordt vaak als heel spannend of ongemakkelijk ervaren, vooral als er sprake is van ‘gedoe’ of onveiligheid binnen het team. Een liefdevolle bedding is daarom absoluut noodzakelijk. Ik-wij-het biedt deze bedding.
Reflectie op elkaars kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën vergroot het zelfinzicht en verandert de kijk op jouw collega’s waarmee je dagelijks in een team samenwerkt. Onder de eigenschappen waarover jij je soms mateloos irriteert, blijken zelfs bij jouw meest irritante collega’s kwaliteiten te zitten! Een opbouwende en een respectvolle dialoog vergroot voelbaar de verbinding binnen het team en de bereidheid om samen te werken aan doelen die door het team gedragen worden.
